Hoe krijg ik mijn btw van de zonnepanelen terug?

Hoe zit het met zonnepanelen en btw afdragen? Eigenaren van zonnepanelen moeten officieel geregistreerd staan als kleine ondernemer bij de Belastingdienst. Je betaalt immers belasting over de stroom die jouw zonnepanelen terugleveren aan het net. Ook zal je dan elk kwartaal btw-aangifte moeten doen zoals iedere ondernemer. Echter kun je van beide verplichtingen worden vrijgesteld. Vanaf 2020 geldt: als jouw totale omzet lager ligt dan €20.000.- per jaar, kan er een verzoek ingediend worden om vrijgesteld te worden. Met dit verzoek maak je aanspraak op de Kleine Ondernemingsregeling (KOR), ook wel OVOB genoemd.

Wat is de grootste verandering van de nieuwe KOR?

Met een jaarlijkse omzet van minder dan €20.000,- werd je voorgaande jaren automatisch ontheven van het betalen van belasting. Nu kan je hiervan worden vrijgesteld op basis van een aantal voorwaarden. Belangrijkste voorwaarde: heb je in de afgelopen 4 jaar, de berekende btw over aanschaf en installatie teruggevraagd? Dan zou het kunnen dat dit bedrag terugbetaald moet worden aan de Belastingdienst om aanspraak te maken op de nieuwe KOR. Dit geldt alleen als het volledige teruggekregen bedrag aan btw hoger ligt dan €2.500,-. Voor de meeste woningeigenaren is dit niet het geval, toch blijft het belangrijk om je goed in te lezen over de KOR.

Wat kosten zonnepanelen?

Door technische ontwikkeling en schaalvergroting zijn de kosten van zonnepanelen in de laatste 8 jaar 63% lager geworden. Lees meer over de kosten van zonnepanelen. Hoe zit het precies? De vrijstelling brengt met zich mee dat je een vrijgestelde ondernemer wordt. De eerder teruggevraagde btw van zonnepanelen moet worden herzien. Is dit bedrag hoger dan €2.500,-? Dan moet dit in 5 jaar terug betaald worden (20% per jaar). Deze regel gaat van start na het jaar van aanschaf van de zonnepanelen, en duurt 4 jaar. Heb je zonnepanelen uit 2015? Dan zijn die 4 jaar al voorbij en gaat deze nieuwe regel niet op.

Voordelen aanspraak maken op nieuwe KOR

Vanaf het moment dat je deelneemt aan de nieuwe kleineondernemersregeling geldt de vrijstelling van btw op opgewekte energie voor ten minste 3 jaar. Je hoeft geen btw-aangifte meer te doen. Je brengt geen btw in rekening op facturen aan eventuele klanten.

 

Zonnepanelen Eibergen - Duits Solar

 

Nadelen aanspraak maken op KOR

In een paar specifieke gevallen is het minder handig om aanspraak te maken op de KOR. Waren de kosten voor aanschaf en installatie meer dan €11.929,-? Het btw-tarief op zonnepanelen is 21%. Systemen met een teruggevorderd btw-bedrag van meer dan €2.500,- worden niet vrijgesteld van betaling van btw op teruggeleverde energie. Heb je op dit moment een bedrijf met bijna €20.000,- omzet? Als je ondernemer bent, zou het goed kunnen dat je omzet boven de €20.000,- uit komt. Het is in dat geval niet voordelig om aanspraak te doen op de nieuwe KOR, omdat je dan de teruggekregen btw van de afgelopen 4 jaar zal moeten terugbetalen.

Wil je de zonnepanelen ooit uitbreiden? Aanspraak maken op de KOR na uitbreiding van je zonnepanelensysteem kan onvoordelig zijn omdat de teruggekregen btw daarna hoger ligt. Maak je geen gebruik van de KOR? Dan ga je mogelijk over het gehele systeem btw af moeten dragen. Dit is dus niet meer interessant. Vooral als de oorspronkelijke panelen van 2016 of later zijn. Schakel bij uitbreiding de hulp in van een expert. Wil je de zonnepanelen binnen 3 jaar uitbreiden? De KOR loopt steeds 3 jaar. Dat brengt met zich mee dat de btw niet terug te vragen is over een uitbreiding van het pv-systeem. Dit is dus niet interessant.

Vraag je vaak btw terug op zakelijke uitgaven? In geval dat andere ondernemers of bedrijven btw bij jou in rekening brengen, kun je deze als ondernemer terug vragen aan de Belastingdienst. Dit is niet mogelijk onder de KOR. Wil je binnen 3 jaar ondernemer worden? Het nadeel van de KOR is dat je 3 jaar lang geen btw meer kunt terugvragen. Als je binnen 3 jaar nadat je de btw hebt teruggevraagd ondernemer wordt, krijg je geen btw terug voor je onderneming. Wel zouden de zonnepanelen bij aanschaf op naam van een partner of huisgenoot gezet kunnen worden.

Bedrijfsbus - Duits Solar

 

Wat verandert er niet?

Aan het systeem van de btw-teruggave op aanschaf en installatie verandert niets. Het eerste jaar vraag je gewoon de btw terug en betaal je een forfait zoals normaal. Er zal niets veranderen in de teruggaven van de btw op zonnepanelen. Je zal nog steeds je omzet moeten bijhouden in je administratie (in veel gevallen zal dat het forfait zijn wat afhankelijk is van het totaal opgewekt vermogen uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Bij verkoop van de woning zonnepaneeleigenaar meer en dus ook geen ondernemer. Daarom moet je je afmelden van de KOR. Koop je een huis waar zonnepanelen op liggen of ga je er panelen op leggen kan je je opnieuw aanmelden voor de KOR.