Fabel 1: zonnepanelen werken
alleen efficiënt in zonnige landen

Een veelgemaakte fout is dat veel mensen denken dat zonnepanelen werken op zonlicht in plaats van licht. Het feit is dat overal waar sprake is van daglicht, zonnepanelen toepasbaar zijn. Niet voor niets is Duitsland het land met de meeste zonnepanelen, en in vergelijking met Nederland heeft Duitsland gemiddeld hetzelfde aantal zonuren. Uiteraard zorgen zonnige weersomstandigheden wel voor een relatief hogere opbrengst, maar ook andere factoren dragen bij aan het rendement van de zonnepanelen, zoals: de kwaliteit van de panelen en de omvormer, de ligging van de panelen, de opstelling van de panelen en de hoeveelheid zonnepanelen. Laat u hierover door ons adviseren.

Fabel 2: zonnepanelen zijn duur

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen drie jaar bijna gehalveerd en er komen steeds betere technieken die ervoor zorgen dat zonnepanelen steeds goedkoper zijn in de aanschaf. Uiteraard blijft de aanschaf van zonnepanelen een grote investering. Echter, door de steeds hoger wordende kwaliteit en de lagere prijs van de zonnepanelen is de terugverdientijd van zonnepanelen tegenwoordig nog maar gemiddeld 6 jaar. Daarnaast zijn zonnepanelen een duurzame investering. Investeren in zonnepanelen is al enige tijd aantrekkelijker dan geld op de bank zetten. Ook kunt u uw investering nog aantrekkelijker maken door gebruik te maken van eventuele subsidies en de mogelijkheid voor particulieren voor het terugvorderen van de BTW.

Zonnepanelen op overdekt terras - Duits Solar

 

Fabel 3: zonnepanelen zijn niet duurzaam, de productie kost veel energie

Wist u dat de energie terugverdientijd van een zonnepaneel slechts 1 tot 2 jaar is? In die tijd wekt het zonnepaneel dus al meer energie op dan het kostte om te produceren. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, welke van Silicium worden gemaakt. Silicium zit in zand en is daarom een natuurlijk element. Uiteraard kost de verwerking van zand tot silicium wel energie, maar dit verdient zich uiteindelijk weer terug.

Fabel 4: zonnepanelen zijn lelijk

Zonnepanelen zijn volop in ontwikkeling. Niet alleen worden ze effectiever en goedkoper, vandaag de dag worden zonnepanelen steeds esthetischer. Een mooi voorbeeld daarvan zijn dunne film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn egaal zwart en in vergelijking met reguliere zonnepanelen een stuk minder opvallend. Uiteraard: smaken verschillen, niet iedereen vindt zonnepanelen op een dak mooi. Maar met de nieuwe ontwikkelingen zullen zonnepanelen steeds onopvallender worden.

Fabel 5: zonnepanelen vergen veel onderhoud

Nog zo’n fabel: wanneer is gekozen voor een kwalitatieve zonnepanelen installatie, is deze vrijwel onderhoudsvrij. Een PV-installatie heeft een minimale levensduur van 25 jaar. Gedurende deze 25 jaar geldt er een opbrengstgarantie. Alleen de omvormer, een onderdeel van de zonnepanelen installatie, zal na ongeveer 10 jaar vervangen moeten worden. Ook verder onderhoud is vrijwel niet nodig. Om het rendement van uw zonnepanelen te blijven behouden, is het wel aan te raden om de panelen één maal per jaar te (laten) reinigen, om zo eventueel vuil en stof te verwijderen. Bent u na het lezen van deze fabels over zonne-energie overtuigd geraakt van de voordelen van zonnepanelen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, we vertellen u graag over de verdere mogelijkheden en voordelen.